BLOG

10 Fakte Interesante Për Meteora
10 Fakte Interesante Për Meteora

1. “Meteora” është emri që murgjit i dhanë shtyllave gjigante shkëmbore që panë këtu në shekullin e 14-të

Meteora fjalë për fjalë do të thotë “mesi i qiellit”, e ka marrë emrin nga manastiret që qëndrojnë lart mbi shtyllat shkëmbore.

 

2. Gjatë Luftës së Dytë Botërore vendi u bombardua

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Meteora u bë një objektiv ku u sulmua për shkak të rëndësisë së tyre historike. Manastiret u bastisën gjithashtu dhe u vodhën vepra të vlefshme arti. Fatmirësisht jo të gjitha manastiret u shkatërruan.

 

3. Është vendi i dytë historik më i rëndësishëm në Greqi

Meteora është një nga vendet më të bukura në Greqi, si dhe në botë. Shkëmbinjtë dhe manastiret janë vendi i dytë më i rëndësishëm historik në Greqi. Kjo luginë unike u formua rreth 60 milionë vjet më parë. Temperaturat ekstreme, era dhe uji gërryen shkëmbinjtë të cilët u larguan dhe formuan kolonat dhe majat e shkëmbinjve.

 

4. Nga 24 manastire, vetëm gjashtë janë funksionale sot

Para Luftës së Dytë Botërore, në Meteora kishte 24 manastire aktive. Gjatë luftës, shumica e manastireve u bombarduan. Tani kanë mbetur 6 manastire, ndër të cilët 5 nga 6 manastiret kanë shkallë për t’u ngjitur.

 

5. Të gjithë manastiret kanë pamje nga lindja

Manastiret në Meteora u janë kushtuar të gjithë shenjtorëve të ndryshëm. Të gjithë altarët në kishë kanë pamje nga lindja, ku lind dielli. Edhe pse drejtimi nga i cili lind dielli nuk lidhet në asnjë mënyrë me besimet e krishtera apo me fetë e tjera, megjithatë, marrin kuptim të veçantë për këtë.

 

6. Meteora është paraqitur në filmin e James Bond, “For Your Eyes Only”

Nuk është çudi që Meteora u shfaq në ekskluzivitetin e njohur të James Bond. Filmi i James Bond “For Your Eyes Only” ka peizazhin piktoresk të Meteorës.

 

7. Gjatë vizitës, supet duhet të mbulohen dhe duhet të vishen pantallona ose funde të gjata

Për të hyrë në manastiret e Meteorës zbatohet një kod veshjeje. Burrat duhet të veshin pantallona të gjata dhe gratë funde të gjata. Këmisha pa mëngë nuk lejohen. Mund të sillni një shall dhe ta mbështillni rreth belit, por nëse nuk e keni, mos u shqetësoni, në disa manastire kanë funde që mund t’i merrni në hyrje të manastirit.

 

8. Meteora u bë një sit i Trashëgimisë Botërore në vitin 1988

Në vitin 1988, Meteora u njoh për vlerën e saj të jashtëzakonshme si një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

 

9. Shkëmbinjtë përbëhen nga një përzierje gur ranor dhe konglomerat

Shtyllat e mëdha shkëmbore u formuan nga moti, nga uji, era dhe ekstremet e temperaturës në drejtime vertikale. Është e pazakontë që ky formacion konglomerati dhe lloji i motit, të kufizohen në një zonë relativisht të lokalizuar brenda formacionit malor përreth.

 

10. Murgjit kishin gjithçka që i nevojiteshin në manastire

Ndërsa murgjit po ndërtonin manastiret, ata kishin për qëllim që të vetë-qëndronin. Në majë të shkëmbinjve ka kopshte për perime dhe lule. Pikërisht poshtë shkëmbinjve ishte një lumë ku ata merrnin ujë për përdorim dhe gjithashtu për të ujitur bimët e tyre.

WhatsApp