BLOG

BENEFITET QE JU SJELLIN UDHETIMET
BENEFITET QE JU SJELLIN UDHETIMET

‣ Udhëtimi ju bën më të zgjuar

Ndërsa shikoni pamjet, aromat dhe ndjesitë e një destinacioni të ri, po bëni më shumë sesa të krijoni kujtime. Ju po krijoni gjithashtu rrugë të reja nervore, të cilat mund të ndihmojnë në përmirësimin e aftësive tuaja për zgjidhjen e problemeve dhe arsyetimin.

 

‣ Të udhëtuarit mund t’ju bëjë më tërheqës

Një nga faktet më interesante dhe argëtuese të udhëtimit? Një studim tregoi se njerëzit që udhëtojnë gjerësisht shihen si më tërheqës se bashkëmoshatarët e tyre që nuk udhëtojnë. Një tjetër sondazh zbuloi se tetë në 10 njerëz e gjejnë një partner të mundshëm më tërheqës nëse profili i tyre i takimeve në internet përmend udhëtimet.

 

‣ Merrni arsimim në jetën reale

Mund të mësoni shumë për botën nga librat. Tekstet shkollore janë të mbushura me fakte dhe ilustrime. Udhëtimi na çon në vende të reja dhe na prezanton me njerëz dhe ide të reja. Por faktet e teksteve shkollore nuk mund të nuhaten, dëgjohen, ndjehen apo shijohen.

 

‣ Udhëtimi ju bën fizikisht më të shëndetshëm dhe forcon zemrën

Nga vrapimi nëpër aeroporte dhe stacione treni për të krijuar atë lidhje të ngushtë me ecjen nëpër terrene të pabarabarta, në aventurat tuaja të ngjitjes malore deri te marrja e vitaminës D ndërsa kapni disa rreze në plazh, ka shumë arsye pse udhëtimi është i dobishëm për shëndetin tuaj.

Sipas një studimi të Komisionit Global për Plakjen dhe Qendrës Transamerica për Studimet e Pensionit, në partneritet me Shoqatën e Udhëtimit në SHBA, udhëtimi ul rrezikun e sulmeve në zemër dhe e bën trurin tuaj më të shëndetshëm. Studimi përcaktoi se burrat që bëjnë pushime vjetore kanë 30% më pak gjasa të vdesin nga sëmundjet e zemrës, ndër gjetjet e tjera.

 

‣ Ju bën më të lumtur se paratë ose dhuratat

Mund të duket klishe, por paratë që shpenzoni për udhëtime janë në fakt më shpërblyese se çdo e mirë materiale që mund të blini. Studiuesit në Universitetin Cornell e vërtetuan këtë fakt në një studim të fundit. Përdorni fakte interesante udhëtimi si kjo për të inkurajuar aventurën tuaj të ardhshme!

 

‣ Lehtëson stresin dhe ankthin

Në një provë të kontrolluar të rastësishme të kryer nga studiues austriakë dhe të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Kërkimeve Mjedisore dhe Shëndetit Publik, një nga shumë përfitimet e mëdha të udhëtimit është se mund të reduktojë nivelet e stresit dhe ankthit.

 

‣ Udhëtimi mund të rrisë kreativitetin tuaj

“Përvojat e huaja rrisin fleksibilitetin kognitiv dhe thellësinë dhe integrueshmërinë e mendimit, aftësinë për të krijuar lidhje të thella midis formave të ndryshme,” thotë Adam Galinsky, një profesor në Columbia Business School, për The Atlantic. Fleksibiliteti kognitiv luan një rol të madh në krijimtarinë e përgjithshme, i përcaktuar si aftësia e një personi për të qenë në gjendje të argëtojë ide dhe pikëpamje të ndryshme njëra pas tjetrës.

 

‣ Çiftet që udhëtojnë së bashku

Studimet tregojnë se çiftet që marrin kohë për të udhëtuar së bashku raportojnë ndjenja të shtuara të intimitetit

 

‣ Krijoni kujtime

Edukimi në jetën reale është më i paharrueshëm sepse është personal. Kujtimet tona janë pjesë e asaj që jemi, pjesë e identitetit tonë. Për më tepër, kujtimet pozitive i rivizitojmë shpesh. Ju e shihni veten të gëzuar dhe të mbushur me energji duke e ripërjetuar këtë lumturi.

 

‣ Përmirësoni aftësitë tuaja komunikuese dhe shoqërore

Duke filluar që nga udhëtimet brenda apo jashtë vendit, gjuha është mjeti më i perdorshëm gjatë kësaj eksperience duke ju mundësuar njohjen ose përvetësimin e një gjuhe tjetër si dhe aftesive tuaja komunikuese. Udhëtimet ju ndihmojnë të njihni njerëz te rinj dhe të krijoni shoqëri te reja duke shkëmbyer eksperienca ne kultura të ndryshme.

 

Udhëtimi ju ekspozon ndaj gjërave të reja

Kur udhëtoni po dilni jashtë zonës suaj të rehatisë. Edhe nëse destinacioni juaj është relativisht afër, ju ende po përjetoni gjëra të reja. Gjithashtu takoni njerëz të rinj dhe mësoni për një kulturë të re. Qoftë përmes udhëtimeve në grup ose kur udhëtoni vetëm, përfitimi për jetën tuaj është i jashtëzakonshëm, për më tepër duke përfituar miq të rinj dhe njerëz të tjerë të dashur.

Mark Twain e tha më së miri në një nga citimet :

“Udhëtimi është fatal për paragjykimet, fanatizmin dhe mendjengushtësinë dhe shumë nga njerëzit tanë kanë shumë nevojë për të për këto arsye. Pikëpamjet e gjera, të shëndetshme, bamirëse për njerëzit dhe gjërat nuk mund të fitohen duke u vegjetuar në një cep të vogël të tokës gjatë gjithë jetës.”

 

Ndërkohë që numërojmë benefitet e të udhëtuarit, vëmë re se ato janë të pafundme dhe me një rëndësi të jashtëzakonshme në shëndetin tonë fizik, moral si dhe psikologjik. Krijoni eksperienca të reja udhëtimi dhe përjetoni benefite nga më të ndryshmet

WhatsApp