BLOG

Fakte surprizuese për Dubrovnikun
Fakte surprizuese për Dubrovnikun

Ne e dimë se Dubrovniku është një qytet i lashtë. Ne e dinim se ishte e zhytur në histori, por këtu janë disa fakte që na bënë të ulemi dhe të marim shënime.

  • Dubrovniku pretendon se farmacia e parë tregtare në botë u hap në Dubrovnik në vitin 1317. E lidhur me Manastirin, ajo ekziston ende sot, por me ilaçe moderne mjaft të njohura. Thënë kështu, ajo ende përmban disa kremra dhe çajra bimorë me receta besnike që në vitet 1300.
  • Dubrovniku ishte 'vendi' i parë (në atë kohë Republikë), që dëboi skllavërinë në 1416.
  • Dubrovniku kishte jetimoren e parë në botë, e cila hapi dyert për të pranuar fëmijë në 1432.
  • Dubrovniku ka një sistem kanalizimi mesjetar që daton nga viti 1296 i cili është ende në përdorim sot!
  • Agatha Christie kaloi muajin e dytë të mjaltit në Dubrovnik.
  • Ligji i Sigurimeve i Dubrovnikut është më i vjetri në Evropë, duke u vërtetuar në vitin 1395, rreth 300 vjet përpara Lloyds of London.
  • Më 12 tetor 2016, Qyteti i Vjetër i Dubrovnikut regjistroi 1 milion vizitorë në vit. Hera e parë që ky numër ‘magjik’ ishte arritur në një periudhë 365 ditore. (Ne do të thonim vizitoje përpara se të zhytet nën peshë!)
  • Dubrovniku është një Damë e Madhe e botës së filmit, pasi është shfaqur në Game of Thrones, Star Wars si dhe Robin Hood.

WhatsApp